Spisevanskeligheder hos for tidligt fødte børn

For tidligt fødte børn har ofte spiseproblemer. I nogle tilfælde er de massive.
Men det er muligt af afhjælpe dem. Det kræver en dyb og bred indsigt, fordi spiseproblemer stort set aldrig er forårsaget af et enkelt forhold.

Spiseproblemer kan have rigtig mange udtryk

Fx fordøjelsesbesvær, hård mave, smerter ved spisning, gylpen, opkast, for få kræfter til at spise, manglende sultfornemmelse, vanskeligheder med at sutte, tygge og synke, manglende evne til at spise selv, negativ reaktion på berøring med mad, manglende koncentrationsevne, manglende appetit og spiselyst, madlede, spisevægring, afvigende madvaner/meget lille variation, vagttab, stagnering af længde- og hovedvækst, glubende appetit (oftest hos dysmature børn) samt overfølsomhed/allergi.

Afklaring af årsagerne er nøglen til løsningen

For at komme børns spiseproblemer til livs, er det nødvendigt først at afdække årsagerne, fordi vi derved får nøglen til den rette indsats.
Årsagerne kan være endnu flere end spiseproblemernes forskellige udtryk. Fx: Umodenhed i mave-/tarmsystem, mundmotorik, sutte-/synketeknik og nerve- og muskelvæv, mælkeernæring i stedet for moderkageernæring, mangel på mælkesyrebakterier og essentielle fedtsyrer, klemte kranienerver, sondemadning i en længere periode, ustabil døgnrytme/søvnmønster, hyppige infektioner, forsnævringer i hals/spiserør, taktil skyhed, sanseintegrationsproblemer, utryghed samt traumer i mund og svælg.
Man kan som forældre være nedkørte og føle sig magtesløse, og det mærker barnet naturligvis. Så det gælder om at få professionel hjælp til at få barnet ind i et positivt spisemønster.

Vi kan gøre noget ved det hele

Ved et foredrag gennemgår jeg spiseproblemernes udtryk og årsager, giver forklaringer på sammenhænge, og ikke mindst får du en masse konkrete råd til, hvad du kan gøre. Der er altid noget at gøre!
For at afhjælpe et barns spiseproblemer er det nødvendigt at se og forstå dem i et helhedsperspektiv. Derfor fokuserer jeg på barnets historie, rammerne i hverdagen samt barnets neurologiske, fysiologiske og emotionelle tilstand og udvikling.

Ønsker du at arrangere et foredrag om, hvordan vi kan afhjælpe for tidligt fødte børns spiseproblemer, er du meget velkommen til at kontakte mig.
Du finder kontaktdata nederst på siden her.

I Danmark fødes årligt godt 4.000 børn for tidligt, hvilket svarer til omkring 7 % af det samlede fødselstal.
Der er i Danmark ca. 75.000 for tidligt fødte børn og unge under 18 år.