Traumer og følelsesliv hos børn og unge


Når børn og unge har det svært følelsesmæssigt, er der altid en – og næsten altid flere – forklaringer. Der kan ligge årsager gemt, som stammer helt tilbage fra fødslen og efterfødselsforløbet, men der kan også være tale om traumer eller følelsesmæssige udfordringer, der er opstået senere i livet.
Hvornår er et barn egentlig traumatiseret eller følelsesmæssigt belastet? I nogle tilfælde er det tydeligt og nemt at få øje på, mens man i andre tilfælde skal se lidt bedre efter.
Fx er barnets reaktion på en decideret angstfølelse tydelig. Men er der tale om et lavt selvværd, som stammer fra oplevelser i spædbarnsperioden, er reaktionerne mindre tydelige. Man skal vide, hvad man skal se efter. Ret tidligt vil et barn med lavt selvværd vise det ved ikke at kræve sin plads, lade andre børn tage dets legetøj og komme først til samt generelt være tilbageholdende.
Det positive er, at det er muligt at forløse traumer og at opbygge et barns selvværd.
Først må vi få øje på de signaler, der kan fortælle os noget om barnets følelsesmæssige tilstand.

Læs i artiklen her om indikationerne på traumer og følelsesmæssige belastninger, hvilke årsager der ligger bag og ikke mindst, hvordan vi kan afhjælpe dem.