Præmature tvillinger og pubertet


Den norske Prematurforeningen har tidligere bragt et interview med mig om præmature tvillinger og pubertet. Det er evigt aktuelt og gengivet her.

Publiceret i hæftet ”Tvillinger i puberteten”, af Anette Haugen,
udgivet af Tvillingforeldreforeningen, Norge.

Det er de senere år blevet kendt, at for tidligt fødte børn kæmper med en række senfølger både af motorisk og psykisk art. Hvad så, når de præmature når puberteten? Er de da ”ajour” med deres jævnaldrende, eller risikerer de at få en hård pubertet?

En dansk tvillingemor, som ved meget om præmaturitet, er Jonna Jepsen. Hun startede Dansk Præmatur Forening og har gennem mange år holdt foredrag og fagseminarer for TFF (Tvillingforeldreforeningen i Norge). I dag er hendes egne tvillinger, en dreng og en pige, teenagere. Med ønske om at hjælpe andre, deler hun som tidligere generøst af sin kundskab og sine erfaringer.
For selv om hendes egne børn var ekstremt præmature og til tider har kæmpet, så er de i dag to livsglade unge. Hun minder derfor om, at med den rette hjælp, terapi og god opfølgning helt fra børnene er små, så er der meget, som kan gøres for at hjælpe de præmature børn til en god hverdag, hvor problemerne og angsten ikke tager overhånd.

Senere pubertet?
I og med at de er født tidligere end de egentlig skulle, kan det være reelt at spørge, om der ser ud til at være en tendens til, at præmature tvillinger når puberteten senere end deres jævnaldrende kammerater? Eller om det måske kan påvirke deres cyklus på anden vis?

Læs svaret samt flere spørgsmål og svar her.